Vasabi, Turpgiller familyasına ait bir bitki olarak literatürdeki yerini almaktadır. Vasabinin kökü, çok yoğun bir tat ve acı içermesi nedeniyle, yemeklerde çeşni olarak kullanılmaktadır. Vasabi aynı zamanda, “Japon turbu” olarak da isimlendirilebilmektedir.
Vasabinin acı hissiyatı veren güçlü tadı, acı biberlerde bulunan kapsaisinin, dil üzerinde sebep olduğu acıdan daha fazla, hardalın ise burun ve solunum yollarında verdiği acı hissiyatına da yakın bir tattır. Vasabi, özellikle Japonya’daki vadi ve nehir yataklarında, doğal yollardan yetişmektedir. Vasabi, yiyecek piyasasında ve gıda sektöründe, özellikle ‘Drauma’ ve ‘Mazuma’ türleri ile bulunsa da, tüm çeşitliliği bu iki türü ile sınırlı değildir.
Vasabi bitkisinin yaprakları, taze olmak kaydıyla yenebilmektedir. Vasabinin köklerindeki tadı, yapraklarında da mevcut haldedir.
Vasabinin yarattığı acı, yağ bazlı değildir. Bu nedenle de, hissedilen acı kısa süreliğine yaşanmaktadır ve yanında tüketilen bir başka besin kaynağı ile kolaylıkla giderilebilmektedir. Acı tat, öncelikle burun deliklerinde ve solunum yollarında oldukça etkili şekilde hissedilmektedir. Bu acılık, tüketilen vasabi miktara bağlı olarak, çok yüksek şiddette acı da verebilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder